История на YAHOO!

В света има много милиардери – според последни данни те са около 580. Но двама от тях са малко по-различни от всички останали – това са David Filo и Jerry Yang. А различното е това, че те са първите милиардери сред създателите на интернет-компаниите. Те, просто казано са създатели и собственици на портала Yahoo!

Всичко е започнало през 1994 г. в студентското градче на Стандфордският университет (Stanford University), където Дейвид Фило и Джери Янг, кандидати за степен “доктор” по електротехника, си пишеха докторските дисертации, поседнали пред персоналните си компютри, наречени на имената на легендарните борци по сумо-Konishiki (David) и Akebono (Jerry). (Между другото, Jerry Yang е роден в Тайван, пристига в Сан Хосе на 10 годишна възраст, завършва Станфордският университет през 1990 г.)

Akebono е съдържал и “отглеждал” в себе си зародиша на бъдещето Yahoo, a Konishiki-всичките необходими програми. Зародишът представлявал следното-пишейки дисертациите си момчетата ровили из Интернет и всичко, което намирали и смятали, че може да им свърши работа за дисертациите, добавяли хиперлинкове към файловете върху твърдия диск на Akebono. Размерът на файловете постоянно се увеличавал, така, че в един момент Дейвид и Джери зарязали писането на дисертациите и се заели да систематизират натрупаните линкове, сортирайки ги по категории и разширявайки обхвата от теми. Създавайки нова тема, с натрупването на достатъчно количество линкове, те създават подтема, след това подтеми на подтеми, с което се оформи структурата на бъдещото Yahoo!

Точно по онова време се появи и името на този проект, до този момент наричен “Jerry’s Guide to the World Wide Web – Пътеводител на Джери в световната паяжина”, което бе взаимствано от речник-yahoo. Yahoo-това е акроним на Yet Another Hierarchical Officious Oracle, на български преводът би означавал нещо от реда на “Още един иерархичен оракул”. Съвсем скоро след това момчетата се досещат, че и други хора биха могли да се възползват от колекцията им от хипервръзки, и публикуват списъците на страниците на едноименният сайт.

Първите посетители и потребители на услугите на новият сайт бяха, съвсем логично, колегите и приятели от Станфордският университет, но след това популярността му напусна границите на университета и започна да расте в геометрична прогресия, което даде възможност на сътрудниците да отпразнуват към края на 1994 г. регистрирането на 100 000-ият уникален посетител на сайта, общо над 1 000 000 посещения на сайта.

От там нататък, след осигурен нестихващ интерес идва ред на осигуряването на финансирането за по-нататъшното развитие на проекта. За целта двамата-Джери и Дейвид се отправят към Силициевата долина, меката на компютърната индустрия, откъсето се връщат с 2 000 000 $ инвестиция от фирмата Sequoia Capital, която между другото е инвестирала и в Apple, Atari, Oracle и Cisco.

За правилното използване на тези пари е потърсена външнапомощтав лицето на Tim Koogle, работил в Motorola и Jeffrey Mallet, създател на Novell Word Perfect, благодарение на които през следващата 1995 г. фирмата получава повторно финансиране от страна на Reuters и Softbank.

През април 1996 г. акциите на компанията излизат на борсата при цена $13 за брой сутринта и достигайки $46 в края на деня, в компанията работят 49 служители. По това време е взето решение да се доразвие структурата на сайта и той да се превърне в портал, предлагащ не само колекция от линкове, но и on-line услуги.

Следва нова финансова “инжекция ” от страна на Sequoia Capital, този път вече в размер на $560 млн. Yahoo купува Geocities (1999), Rocketmail.com, Broadcast.com, WEBring.com и simplenet.com и така до ден днешен, когато над 200 000 000 потребителя месечно използват услугите на Yahoo!, една акция се търгува за $200, фирмата се ръководи от Terry Semel и има офиси в Европа, Азия, Тихоокеанския регион, Латинска Америка, Канада и САЩ.

Копирането е забранено без изричното съгласие на vGuides.net