Стартиране на Google Android емулатор на компютър

Искате ли изпробвате последната версия на мобилната операционна система Google Android без да се налага да си купувате нов мобилен телефон.

В настоящата статия ще ви покажем как става това благодарение на Android SDK Emulator.

Android се радва на голяма популярност сред мобилните телефони. Google предоставят емулатор, чрез който може да стартирате Android на своя Windows, Mac или Linux компютър. Принципно емулаторът е предназначен за разработчиците на приложения, за да могат да ги тестват преди да ги пуснат. В нашия случай ще използваме операционната система Windows.

Инсталиране на емулатора

1. Android емулаторът се нуждае от Java за да се стартира. Ако не разполагате с инсталирана Java на своя компютър, може да я изтеглите от [url=http://java.com/en/]официалния сайт[/url] и да я инсталирате както всички останали програми.

2. След като инсталирате Java, е необходимо да изтеглите Android SDK от Google. Уверете се, че изтегляте правилната версия за своя компютър.

3. Разархивирайте архива, който изтеглихте. Може да използвате вградена възможност в Windows за разархивиране или някой архиватор (например WinRar).

Android SDK Windows Extract

4. Стартирайте SDK Setup.exe от разархивираните файлове.

Android SDK Windows Setup

5. Android SDK ще провери сървъра на Google за налични пакети.

Android SDK Windows Refresh Sources

6. Ако ви се появи SSL съобщение за грешка, натиснете Settings, разположена в левия панел на SDK and AVD Manager, който се отваря на заден фон. Тук сложете отметката пред Force https, натиснете ОК и отворете отново setup-а.

Android SDK and AVD Manager Settings

7. Ще се появи Package Installer (Инсталатор на пакети). Може да изберете какво искате да инсталирате. След това натиснете Install, за да започне инсталирането на емулатора.

Android SDK Choose Packages to Install

Забележка: По подразбиране всички SDK платформи, примери и API-та ще бъдат маркирани за инсталация. Това може да отнеме известно време, тъй като са налични няколко версии на Android. Изберете само нужните пакети. В нашия пример ще инсталираме Android 2.2 и по-старата версия Android 1.5. На останалите пакети маркирайте радио бутона Reject.

Android SDK Packages

8. Ще се появи прозорец, в който виждате прогреса на изтегляне и инсталиране на пакетите. Това може да отнеме известно време в зависимост от Интернет скоростта ви.

Android SDK Installing Archives

Настройка на Android емулатора

1. След като инсталирахме необходимите пакети е време да настроим емулатора. За целта натиснете “Virtual Devices” от менюто вляво, а след това бутонът New, разположен вдясно.

Android SDK and AVD Manager Virtual Devices

2. Въведете име за емулатора и изберете версията на Android, която искате да изпробвате от падащото меню Target. Показват се само версиите на операционната система, които инсталирахме преди малко.

Android SDK and AVD Manager Virtual Devices Target API Level

3. Въведете размер на SD картата. Това е виртуална SD карта, която Android ще използва за съхраняване на настройки и файлове. След това изберете и големина на екрана от skin секцията. По подразбиране стандартната е с размерите на Nexus One (320х480 пиксела).

Android SDK and AVD Manager Virtual Devices Resolution

4. Накрая натиснете бутона Create AVD.

Android SDK and AVD Manager Create AVD

Може да ви се стори, че програмата е забила докато създава емулатора. Затова най-добре изчакайте докато не видите потвърждаващия прозорец.

Android Virtual Device Manager


Стартиране на емулатора

1. Вече сме готови да стартираме Android емулатора на своя компютър. Изберете виртуалния Android и натиснете бутона Start, разположен вдясно.

Android SDK and AVD Manager Virtual Devices

2. Тук може да изберете да мащабирате дисплея, в случай, че сте избрали резолюция, по-голяма от тази на монитора. Препоръчваме направо да натиснете бутона Launch.

Android SDK and AVD Manager Virtual Devices Launch Options

3. Android ще започне да зарежда. Преди това може да се появят няколко конзолни прозореца. След това ще се появи и самият емулатор. В дясната част на емулатора има поместена и виртуална клавиатура.

Android Virtual Device Manager Loading

Първото зареждане може да отнеме няколко минути. Така че бъдете търпеливи. След това на зареждащия екран ще се появи анимация с логото на Android.

Накрая ще се появи и началният екран на Android. Може да използвате мишката си както обикновено, но запомнете, че не е необходимо да натискате два пъти, за да стартирате приложения.

Android Virtual Device Manager Desktop

Работа с емулатора

Може да отворите приложенията, които идват с операционната система от стартиращото меню. За съжаление емулаторът не включва Android Marketplace.

Android Virtual Device Manager Applications

Предлагаме ви да изпробвате и Интернет браузъра и да отворите любимия си уеб сайт, който ще изглежда по същия начин на реално Android устройство. Забележете, че може да въвеждате текст както от клавиатурата на екрана в емулатора, така и от стандартната си клавиатура. Тъй като е емулатор, може да забележите леко забавяне при въвеждането на текст.

Android Virtual Device Manager Browser

От тук нататък оставаме всичко във ваши ръце. Може да се възползвате от пълните възможности на емулатора и да изпробвате мобилната операционна система Android без дори да имате мобилен телефон.

Копирането е забранено без изричното съгласие на vGuides.net