Как да четем Линукс дял от Windows?

Искате ли да разберете как може да четете файловете си от своя Линукс дял през Windows?

Случвало ли ви се е да искате да вземете някой файл от своя ext4 дял? Може би сте искали да прочетете важни файлове докато сте под операционната система Windows.

В настоящата статия ще ви покажем как може да четете своите Линукс дялове от Windows с помощта на приложението Ext2explore.

Голям брой от Линукс дистрибуциите в днешно време използват по подразбиране ext4 файлова система. Съществуват приложения, които могат да четат по-старите файлови системи ext2 и ext3, но Ext2explore (известно още като Ext2Read) е единственото приложение, което може да чете всичките три файлови системи.

Ext2explore не изисква инсталация. Необходимо е само да го разархивирате и стартирате. Приложението изглежда по следния начин:

Ext2explore

Автоматично се сканират дисковете за наличието на ext дялове. Работи и с USB дискове.

Забележка: Ако се появи съобщение за грешка, че не е намерен ext дял, уверете се, че стартирате програмата като администратор и сканирайте отново компютъра като натиснете иконата с монитора (точно до пингвина).

Ext2explore

За да отворите дадена папка е необходимо да натиснете 2 пъти върху нея. Навигацията е подобна на тази в Windows Explorer.

Ext2explore

Може да видите свойствата (Properties) на файловете или да ги запазите на своя Windows дял. Последното става чрез избиране на опцията Save от контекстното меню (щракване с десен бутон върху файл). Поддържа се и копирането на цели папки.

След като изберете опцията Save ще бъдете попитани къде искате да запазите файла/папката. Избирате желаната дестинация и натискате Save.

Ext2explore Save File/Folder

По време на копирането се вижда следният прозорец:

Ext2explore Copying Files

Ext2explore не поддържа писане върху Линукс дялове, но е чудесен инструмент за бърз достъп до файлове от Линукс дял. Не се налага да рестартирате системата и да зареждате операционната система Линукс.

Ext2explore може да бъде изтеглен от тук.

Копирането е забранено без изричното съгласие на vGuides.net