Wubi – кратко ревю, въпроси и отговори

Wubi е официален Ubuntu инсталатор за Windows потребители, който ще инсталира Linux на вашата система само с няколко щракания на мишката.

Предполагам много от вас са чували, че има и други операционни системи освен Microsoft Windows. Една от тях е Линукс. В последно време все повече и повече хора започват да търсят алтернативна операционна система. Но точно тук възниква проблемът. Не знаят как да си я инсталират и при по-голямата част от случаите това е “фатално”, понеже се отказват от намеренията си да опитат нещо ново. Ако и вие сте привърженик на операционната система Линукс, и по-специално Ubuntu, но не знаете как да се справите с инсталацията, тогава вижте нашето предложение.

Преди време, когато Линукс не беше толкова популярен, за да го инсталирате, трябваше да разделите сами твърдия си диск на дялове, да запишете дистрибуцията на CD (може и на няколко такива, понеже нямаше DVD), да го инсталирате и да започне настройката на операционната система.

Но в днешно време нещата се промениха. Инсталирането на Линукс на компютъра ви може да стане лесно, без да се налага вие да мислите за процеса на разделяне на твърдия ви диск на отделни дялове, и да се чудите къде са е загубила ценната за вас информация. Затова ще ви предложа начин, по който да инсталирате Линукс от операционната система Windows. Звучи добре нали? Ето го и нашето предложение: Wubi.

Официален сайт: http://wubi-installer.org/

Български интерфейс: Не

Лиценз: Безплатен

Изисквания: Windows 98/2000/XP/Vista

Това, което със сигурност ще ви изненада не е фактът, че Wubi ще инсталира Ubuntu (Kubuntu, Xubuntu, Edubuntu, UbuntuStudio) на вашия компютър без да се налага да разрешавате множество проблеми преди да го настроите да тръгне. Най-важното нещо при програмата е, че няма да навреди на файловата ви система по никакъв начин. Wubi добавя запис в зареждащото меню (boot menu) на Windows, който позволява стартирането на Линукс. Ubuntu се инсталира във файл във файловата система на Windows (например c:wubidiskssystem.virtual.disk). Линукс вижда този файл като истински твърд диск.

Wubi Installer

Разликата между различните версии е в графичната среда, която използват. Ubuntu – GNOME, Kubuntu – KDE, Xubuntu – XFCE, Edubuntu – предназначен за обучение, UbuntuStudio – мултимедийна система.

И така, разбрахме че нищо няма да се промени в операционната система. Само в няколко лесни стъпки всеки, дори и хора, които не са виждали преди как изглежда Линукс, ще може да си инсталира Ubuntu на своя компютър.

Първото нещо, което трябва да направите, е да се сдобиете с Wubi. Може да го изтеглите от http://wubi-installer.org.

След като вече сте изтеглили програмата я стартирайте както стартирате коя да е обикновена Windows програма.

Трябва да изберете парола, която ще се използва по време на инсталацията.

Wubi Installer

Тъй като Ubuntu поддържа множество езици, естествено има и български. Може да изберете локализацията на системата, за да направите операционната си система още по-лесна за използване. Доста добра възможност за начинаещи потребители.

Wubi Installer

Единственото нещо, на което трябва да обърнете внимание по време на инсталирането на Линукс чрез Wubi, е размерът на инсталацията. Според мен, 10 GB ще са предостатъчно, дори и да инсталирате каквито и програми се сетите под Линукс. Но ако все пак искате да се подсигурите и имате достатъчно свободно пространство може да отделите 20 GB, за да сте напълно сигурни, че няма да имате проблеми с недостиг на място.

След като сте преминали през всичките стъпки дотук, остава само да натиснете бутона “Install“. Инсталацията продължава различно време в зависимост от това каква е скоростта ви за даунлоуд, понеже първо се изтегля дистрибуцията и след това започва да се инсталира. Но в крайна сметка ще се радвате на новата си операционна система без да сте се ядосвали за какви да е проблеми по време на инсталацията. Ако имате свалена дистрибуцията, сложете Wubi и ISO файла в една папка. По този начин ще пропуснете момента с изтеглянето.

Wubi Installer

След като инсталацията завърши трябва да натиснете бутона [b]”Finish” (Край)[/b], което ще рестартира системата ви и ще имате възможност да изберете коя операционна система искате да стартирате.

Въпроси и отговори:

Q: Защо точно Ubuntu?
A: Днес Ubuntu е една от най-добрите десктоп операционни системи.

Q: Поддържа ли се официално Wubi от Ubuntu?
А: Да. Wubi е официален инсталатор на Ubuntu.

Q: Каква е разликата между различните Ubuntu дистрибуции?
A:  Обикновено се различават по графичните среди и приложенията, които идват при инсталацията им. Това е така поради факта, че някои приложения работят по-добре с точно определена графична среда.

Q: Могат ли да се инсталират различни няколко дистрибуции чрез Wubi?
A: Графичната среда се избира от меню в Wubi. Но всяка една от графичните среди е налична и като отделно приложение в Ubuntu. Препоръчително е да инсталирате Ubuntu (както е по подразбиране) и след това да инсталирате други графични среди. Когато влизате в системата може да избирате коя графична среда да използвате.

Q: Какви приложения идват с Ubuntu?
A: Ubuntu пристига с пълен набор от най-често използваните приложения – офис пакет, съвместим с Microsoft Office, софтуер за графична обработка, софтуер за управление колекцията ви от снимки, медия плейъри, игри, браузъри, клиенти за електронна поща, комуникационен и видео софтуер и още много други. Ако това не ви е достатъчно може лесно да инсталирате софтуер от списъка, предлагащ над 20 000 приложения.

Q: И всичко това е безплатно?
A: Абсолютно. Wubi е безплатен/софтуер с отворен код, придържащ се към GNU GPL.

Q: Как точно работи Wubi?
A: Wubi добавя към стойност към зареждащото меню на Windows и по-този начин ви позволява да стартирате Linux.

Q: Ubuntu не се ли стартира като виртуална система или нещо подобно?
A: Не. Това е реална инсталация. Единствената разлика е, че Ubuntu се инсталира във файл докато при другата инсталация се инсталира на свои собствен дял от твърдия диск. По този начин ви спестяваме създаването на отделен дял специално за Ubuntu както и записването му на компакт диск.

Q: Какви са системните изисквания?
A: Препоръчително е да разполагате с 256MB оперативна памет и 1GHz процесор, въпреки че Xubuntu може да работи и на по-малки изисквания. Инсталацията изисква минимум 4GB дисково пространство. Това място се изисква от виртуалния твърд диск. Повечето компютри, закупени през последните три години притежават споменатите изисквания.

Q: Кои платформи се поддържат?
A: Wubi ще върви на всички Windows платформи – от Windows 98 до Windows Vista. Скоро се очаква да се добавят и други платформи. Linux/nix/BSD са поддържани от Lubi, a Mac OSX ще бъде евентуално поддържана от Mubi (все още няма разработчици).

Q: Каква е производителността?
A: Производителността е идентична с тази на стандартната инсталация, с изключение на достъпът до твърдия диск, който е по-бавен.

Q: Как да стартирам Ubuntu?
A: Трябва да рестартирате системата и изберете “Ubuntu” от менюто за зареждане.

Q: Как да стартирам Windows?
A: Трябва да рестартирате системата и изберете “Windows” от менюто за зареждане.

Q: Как мога да премахна Wubi?
A: Премахването става както всяко друго приложение. Отивате в контролния панел, избирате Add/Remove Programs и намирате Wubi. Може също да използвате и деинсталатора в папката на програмата: C:wubiuninstaller.exe.

Копирането е забранено без изричното съгласие на vGuides.net