Подобряване възможностите на фотоапарати Canon

Ако сте собственик на фотоапарат Canon, може да се заинтересувате от нашата статия. В нея ще ви помажем как да подобрите възможностите на своя фотоапарат. Става дума за CHDK.

Това е софтуерно подобрение, което работи на известен брой фотоапарати с марката Canon. CHDK се зарежда в паметта на фотоапарата (автоматично или ръчно) при неговото включване и предоставя допълнителни възможности спрямо стандартните предлагани.

CHDK всъщност не е истинско обновление на firmware на фотоапарата – Вие решавате как да се зарежда (автоматично или ръчно). Премахването му също е много лесно.

Ето и какви допълнителни възможности получавате при използването на CHDK:

 • запазване на снимки в RAW формат;
 • повече време за записване на видео (1 час или 2 GB) и по-голяма компресия;
 • допълнителна информация на LCD екрана – хистограма, индикатор за живота на батерията и други;
 • допълнителни настройки, които не са стандартно налични – по-дълно време за експониране (до 65 секунди), по-големи скорости на затвора на апарата (1/25,000 секунди и повече в определени случаи) и други;
 • стартиране на програми (‘скриптове’, писани на микро-версия на BASIC), съхранени на картата памет. Тези програми ви позволяват да настроите апарата да извършва определени задачи – например да прави снимка, когато засече, че нещо се е преместило;
 • възможност за правене на снимка или стартиране на програма от картата памет чрез изпращане на сигнал през USB порт – може да използвате USB кабел и да правите снимки от разстояние;
 • много други неща като например използването на фотоапарата като файлов браузър, играене на игри и т.н.

  Списък с поддържаните модели фотоапарати и настоящата версия на CHDK може да намерите на адрес https://mighty-hoernsche.de. Изтеглете точния билд, отнасящ се за модела на вашия фотоапарат.

След като изтеглите CHDK е време да поставим файловете на картата памет. Разархивирайте файловете от архива в главната директория на картата памет.

 • Нагласете фотоапарата на Playback режим (натиснете бутона Play).
 • Натиснете бутона Menu, след това UP(ISO), така че да се маркира Firmware Update. Натиснете Set за да го изберете.
 • Натиснете бутона Right(Flash) за да изберете OK и отново натиснете Set.

CHDK трябва да се е заредил успешно. Това всъщност не е обновление на firmware – след като изключите фотоапарата, CHDK няма да е зареден. Ако желаете да го използвате трябва да изпълните отново по-горните стъпки.

За да активирате CHDK натиснете бутона (с иконата на принтер). Текстът трябва да се появи в дъното на дисплея. Сега вече фотоапаратът ви се управлява от CHDK. При натискане на бутона Menu ще се зареди менюто на CHDK, предлагащо възможност за разширена настройка на всичките функции, които предлага.

Примерен екран на CHDK:

CHDK Main Screen

Q: Как да видите оригиналната firmware версия на фотоапарата си?
А: За да видите версията на firmware изпълнете следните стъпки:

 1. Създайте файл с име ver.req или vers.req в основната директория на картата памет.
 2. Пуснете фотоапарата в Playback режим.
 3. Натиснете заедно бутоните func set + disp. (или натиснете първо set, задръжте го, и натиснете disp). На дисплея ще видите Firmware Ver GM1.00E (примерно). В този случай версията на firmware е 1.00Е.

Копирането е забранено без изричното съгласие на vGuides.net