Премахване на досадни аплет индикатори в Ubuntu

В новите версии на операционната система с отворен код Ubuntu се появиха аплет индикатори, които групират и показват в лентата определена информация – клавиатурната подредба, звука, проверка за нови съобщения, промяна на статуса, бутоните за изход и т.н.

Всичко това е направено с цел удобство за нас потребителите. Но има и нещо досадно – не могат да се персонализират, т.е. не може да избереш кои от тези неща да се показват и кои не.

Като цяло аплетите са два – indicator applet и indicator applet session. Първият показва звука, новите съобщения, клавиатурната подредба и други, а вторият – бутоните за изход, рестартиране, смяна на статуса и т.н. Ето как изглежда всичко това:

Ubuntu Applets

Сами разбирате, че ако махнете един от тях, ще изчезнат всичките неща, които включва. Но може да искате (както ние) да не се появяват индикаторите за проверка на нови съобщения и за смяна на статуса.

В настоящата статия ще ви покажем как бързо и лесно да се справите с този “проблем”.

1. Отворете System -> Administration -> Synaptic Package Manager.

2. В полето за търсене вдясно напишете “indicator-me” без кавичките. Едни от първите резултати трябва да са следните:

Synaptic Package Manager

3. Маркирайте “indicator-me” и “indicator-messages“.

4. Щракнете с десен бутон на мишката и изберете “Mark for Complete Removal“.

5. Натиснете бутона “Apply” от менюто по-горе.

Така ще премахнете индикаторите за проверка на нови съобщения и промяна на статуса. Трябва да рестартирате X Server-а, за да може промените да влязат в сила.

Ако не знаете как да рестартирате X Server-a без да рестартирате цялата система, натиснете Ctrl+Alt+Backspace. Тази клавишна комбинация може да не проработи при вас, ако не сте я разрешили.

Ако не може да рестартирате X Server-a, рестартирайте системата.

Крайният резултат трябва да изглежда така, в зависимост от вашата персонализация:

Ubuntu Applets

Копирането е забранено без изричното съгласие на vGuides.net