Как да търсим в Google

Полезни съвети относно търсенето в Google.

Ако щракнете на връзка от резултатите от търсенето ще ви се наложи да използвате бутона Back многократно за да се върнете в изходните резултати.

1. Връзка в нов прозорец
Ако щракнете на връзка от резултатите от търсенето ще ви се наложи да използвате бутона Back многократно за да се върнете в изходните резултати. За да не се налага да правите това, можете да изберете връзката с десния бутон на мишката и да натиснете на Open Link in New Window.

2. Обграждане на търсеното понятие
Това е един от начините да намалите кръга от резултати, които ще получите от търсачката. Вместо едно понятие напишете няколко такива, описващи обекта на вашето търсене. Примерно търсите инструмент за проследяване на IP адреси с хакерски произход за добиване на информация за машината на притежателя на IP-то и пишете: Hacker tool IP tracking info PC. Така ще намалите броя на резултатите многократно, а рискът да намерите търсеното също се увеличава.

3. Само страници на български
Още един добър начин да спестите време и усилия. Ако страницата на Google ви се зарежда на български е логично Търсене само в страници на български да е дадено като опция. Ако страницата е на английски влезте от линка language tools и настройте Google според вашите собствени предпочитания.

4. Търсене на поредици от думи
С Google можете лесно да откривате поредици от думи като напишете фразата в кавички. Примерно “красиви червени рози”. В противен случай без кавички задавате търсене едновременно на трите думи поотделно и заедно без значение в местоположението им във текста/файла.

5. Предпазливо с нелегалните продукти
В случай че търсите нелегални продукти или тайна информация, вашият компютър е застрашен. Можете за се предпазите от различни проблеми като софтуерно увеличите защитата на машината си – антивирусни програми, огнени стени или в най-лошия случай – само чрез настройките на браузъра ви.

6. Фрази с пропуснати думи
Понякога търсите определена фраза, от която не си спомняте дадена дума? При Google можете да замените дадената дума със * и лесно ще я откриете. Например търсите “в * небе се рееха волни птички”.

7. Изчезнали страници
Понякога връзките към намерените страници в Google не работят. Това е така защото в интервала от време от последното запаметяване на страниците от Google, до момента на търсенето изходната страница е била променена/изтрита. При тези обстоятелства особено подходящ се оказва вариантът да отворите страницата от връзката “кеширана”, която можете да откриете под всеки резултат.

8. Търсене в “Директория”
Още един вариант за опростяване на търсенето – можете да търсите нещата тематично, а не по ключови думи. За съжаление или радост директориите са представени предимно на английски език.

9. Филтриране на страници с понятие
Ако търсите точно определено понятие но не и дадена негова разновидност можете лесно да се отървете от нея с поставяне на тире/знак минус пред понятието, което не желаете да срещате. Примерно търсите Hannibal, но ви интересуват историческите факти а не холивудската продукция. Следва да въведете в полето за търсене: “Hannibal –Holywood”.

10. Google “мисли” като вас
Ако допуснете печатна грешка в дадено понятие Google ви помага, като ви пита дали не търсите подобна на зададената дума, за която има налични резултати.

11. Google е лесен за конфигуриране
От менюто “Предпочитания” можете да изберете език на интерфейса на търсачката, език за търсените страници, броя на резултатите и дали резултатите да се отварят в нов прозорец. Не забравяйте да натиснете бутона “Запази Предпочитанията”.

12. “Здрави” резултати
Голяма е вероятността документите с разширения примерно .xls,.doc,.ppt да съдържат вируси. Можете да избегнете прекия контакт със зловредния код като изберете HTML-версията на дадения резултат.

13. Избиране на вида на документа
Google ви предоставя възможност да избирате вида на търсения документ и ви представя резултати само от горепосочения с оператора “filetype:”. Ако например търсите таблици или списъци въведени във екселски файл свързани с цените на бензина за 01.07.2003 ще трябва да въведете: “цени бензин filetype:xls”. Операторът поддържа търсения измежду различни видове файлове: Word-document – DOC; Exel – XLS; PowerPoint – PPT; Rich Text Format – RTF; Text – TXT,ANS; Acrobat reader – PDF.

14. Търсене само в една страница
Можете да осъществите лесно аналогично на горния пример като използвате оператора“site:”. Примерно търсите “образование” в www.government.bg можете да напишете “образование site:www.government.bg”.

15. Търсене на връзки
Ако търсите всички страници, които съдържат дадена връзка в кода си напишете link: и уеб-адреса.
Забележка: между оператора и името на страницата не трябва да има интервал.

16. Разкриване на сайтове
С Google можете лесно да откриете дали даден сайт е “лъжлив”. По принцип е нормално всеки нормален сайт да е посочен в други сайтове. Ако не откривате връзки към сайта с оператора link: (виж 15) е много вероятно той да е създаден с цел да навреди на посетителите.

17. Търсене на имена-връзки
С оператора inanchor: можете да откриете всички уеб адреси, в които се съдържа дадена дума. Операторът се ползва аналогично.

18. По-конкретно търсене
Помага когато се замислите каква конкретна фраза или словосъчетание може да съществуват на дадения сайт. Така ще ограничите броя на получените резултати.

19. Използване на Google като речник
Можете да използвате търсачката като речник като напишете думата и вероятно речниково съкращение, например “сайт англ.”.

20. Използване на опцията “разширено търсене”
Можете да използвате една или няколко от опциите за разширено търсене за да улесните успеха си.

21. Намиране на файлове по имена
Лесно можете да достигнете да тайни файлове като например напишете allinurl:access.log.

22. Превод на страници
Ако ползвате Google на английски примерно, можете да преведете чуждоезична страница на познатия за вас език.

23. Можете да се възползвате от лентата с инструменти на Google https://toolbar.google.com/.

24. За да избегнете цензурата ползвайте https://wwww.google.com/en като не забравяте да влезете в Preferences и да сложите отметка на Do not filter my search results.

25. Вижте в https://labs.google.com/ какво ни готви екипа на търсачката.

26. Z-трик
Можете да откриете нелегални копия на файлове като използвате z вместо s в изписването на множественото число. Като mp3z вместо mp3s.

27. Google ограничения при търсене
Размерът на кешираните страници се ограничава до 101 KB, което от своя страна има и предимства – можете да скриете важна информация след 101-вия KB. За PDF документите границата е 120 KB.

Вижте и https://www.google.com/intl/bg/help/features.html.

Копирането е забранено без изричното съгласие на vGuides.net