Развитието на Интернет

Развитието на Интернет през годините.

В днешно време световната Мрежа е нещо също толкова обикновено, колкото и телевизията, и не учудва никого, дори хората от по-възрастното поколение. Но за 40 години от своето създаване Интернет претърпя фундаментални промени и макар в някои части на света все пак да навлиза бавно, с различна скорост и качество, младите хора вече го приемат като даденост. Интернет вече не е разработка, предназначена само за военните, нито място само за забавление, а и сериозно място за водене на успешен бизнес с многомилионна аудитория. Все пак, полезно е да се знае знае историята на тази паяжина, обхванала цял свят и в тук ще се спрем на основните ключови дати от нейното развитие.

1969: На 2 септември, между два компютъра в Калифорнийския университет в Лос Анджелис е извършен обмен на данни в хода на първия тест на ARPANET – експериментална мрежа, разработена по поръчка на агенцията за съвременни отбранителни проекти DARPA. Първата връзка между отдалечени точки – Калифорнийския университет и Станфордския изследователски институт, е направена на 29 октомври, макар и мрежата да се „срина“ след предаването на първите букви на домата „logon”. Малко по-късно към Калифорнийския университет се присъединява и Университетът на Юта.

1970: Появява се първият мрежов възел на ARPANET на източното крайбрежие на САЩ в компанията BBN Technologies, разположена в Кембридж и която изиграва немалка роля в развитието на Интернет.

1972: Рей Томлисън добавя електронна поща към функционалностите на мрежата и въвежда символа „@“, за да обозначи пощенските адреси.

1973: Първите мрежови възли на ARPANET в Англия и Норвегия.

1974: Винт Сърф и Боб Кан разработват комуникационна технология, включваща протокол с название TCP (Transmission Control Protocol), която позволява няколко обособени мрежи да се разбират помежду си – по този начин се реализира принципът на Интернет. По-късно концепцията приема формата на стек протоколи TCP/IP (Transmission Control Protocol/Internet Protocol), а формалното му приемане е на 1 януари 1983 г.

1983: Предложена е система за домейнните имена или DNS (domain name system), която задава съответствието между IP адресите и текстовите имена на мрежовите ресурси, и изпълнява други служебни функции. Суфиксите .com, .gov и .edu се създават една година по-късно.

1988: Появява се първият Интернет-червей Morris, който поразява хиляди компютри.

1989: Компанията Quantum Computer Services, известна днес като AOL, представя услугата America Online за компютрите Macintosh и Apple II, като започва процес на експанзия, довел до появата на Интернет у 27 млн. американци през 2002 г. В същата година физикът Тим Бърнърс-Ли (сега оглавяващ организацията W3C) измисля World Wide Web (Световната мрежа) при разработката на отдалечено управление на компютрите в CERN (Европейската организация за ядрени изследвания). Негова заслуга е принципът на публикуване на хипертекстовите документи и създаване на хиперлинкове, както и протоколите HTTP и езикът HTML.

1993: Марк Андресен с колегите си от Илинойския университет създава Mosaic – първият браузър, показващ графика и текст на една страница. По този начин той отваря вратите към един нов свят за обмен на информация.

1994: Андерсен с екипа, разработващ Mosaic, създава първия комерсиален браузър – Netscape, като засяга интересите на Microsoft и другите разработчици, надяващи се да се възползват от комерсиалния потенциал на Мрежата.

1995: Отваря врати виртуалният магазин Amazon.com.

1998: Основана е компанията Google Inc. – проект, който води началото си от общежитие на Станфордския университет в Калифорния. Правителството на САЩ поръчва на некомерсиалната организация ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) да следи домейнните правила. Министерството на правосъдието и 20 щата инициират съдебен иск срещу Microsoft, като обвиняват разработчика на операционната система Windows в злоупотреба с доминиращо положение на пазара, за да подтиска конкурентите си в лицето на Netscape и другите софтуерни разработчици.

1999: Napster популяризира обмена на музика и поражда последователи, които непрекъснато променят облика на звукозаписната индустрия. Световната Интернет популация надхвърля 250 млн. души.

2000: Гръмва балонът на доткомите от 1990-те години, много проекти се разоряват. Amazon.com, eBay и други сайтове са подложени на DoS (denial of service) атаки, когато към ресурсите им се насочва огромно количество лъжлив трафик и обикновените потребители не могат да отварят страниците.

2002: Количеството потребители на Интернет прескача 500 милиона.

2004: Второкурсникът от Харвардския университет Марк Цукерберг стартира социалния си проект Facebook.

2005: Появява се услугата за споделяне на видео файлове YouTube.

2008: Потребителите на Мрежата стават над 1,5 милиарда. Сред тях 250 милиона китайци, които изпреварват САЩ по този показател. Големите авиокомпании започват интензивно да предлагат услуги за достъп до Интернет по време на полет.

Източник: pcworld.bg

Копирането е забранено без изричното съгласие на vGuides.net