Gnome Classic в Ubuntu 12.04

Вчера излезе Beta 2 на поредната версия на популярната операционна система Ubuntu Linux 12.04, която ще носи кодовото наименование Precise Pangolin.

Ако искате може да изтеглите Ubuntu 12.04 LTS Beta 2 от този адрес.

Финалната версия се очаква да излезе на 26 април 2012 г. Това ще бъде версия с удължена поддръжка (Long Time Support – LTS).

Както знаете в последните няколко версии на Ubuntu, графичната среда по подразбиране е Unity Desktop, която предлага много нововъведения.

В последните версии имаше и опция да се използва “добрият стар” Gnome Classic, но нещата не изглеждаха както се очакваше.

Ето че е новата версия, разработчиците явно са решили да зарадват потребителите, като предоставят възможност да се използва и Classic Gnome (трябва да се инсталира допълнително – за това ще обясним малко по-късно). Ето как изглежда всъщност Gnome Classic в Ubuntu 12.04:

Gnome Classic Ubuntu 12.04

При Gnome Classic (известен още като Gnome Fallback) менютата с приложенията са разположени в горната част на екрана, а отворените прозорци се управляват от панел в долната част на екрана. Има и възможност да се добавят и аплет индикатори.

Ето как изглеждаше Gnome Clasic в Ubuntu 11.10:

Gnome Classic Ubuntu 11.10

Както може би забелязвате има малко разминаване в цветовата схема и големината на иконите, което е доста дразнещо.

Тъй като Ubuntu идва инсталирано само с Unity Desktop, трябва да инсталирате Gnome Classic допълнително. За целта, отворете Terminal и изпълнете следната команда:

sudo apt-get install gnome-panel

След като го инсталирате е необходимо да излезете от профила си (Log out) и да изберете Gnome Classic от менюто на стартовия екран:

Ubuntu 2D Session Login Screen

Повече за нововъведенията в Ubuntu 12.04 LTS и съвети за оптимизация, очаквайте като излезе официално финалната версия.

Копирането е забранено без изричното съгласие на vGuides.net