BridgeLinux – инсталация и конфигуриране

Arch Linux е независима, оптимизирана Линукс дистрибуция за i686 и x86-64,която е била оригинално базирана на идеи от CRUX. Arch е бърз, лек, гъвкав и семпъл. Семплият дизайн го правят лесен за надграждане и превръщане в каквато система си пожелаете.

Но ако ARCH има недостатък, той се изразява в по-сложният процес на инсталация и конфигуриране на системата. Тук се появява BridgeLinux. Това е дистрибуция, базирана на ArchLinux, но много по-лесна за използване от потребителите, които за първи път се сблъскват с тази ОС.

Налични са 4 версии с различен графичен интерфейс, GNOME, XFCE, KDE и LXDE, като за всяка от тях съществуват, както 32 битови, така и 64 битови системи. След като сте избрали .iso файл по избор и сте го свалили следва да си направите boot-ващ диск или USB памет. Ако ползвате Windows можете да запишете такъв диск като ползвате NERO или InfraRecorder, а за потребителите на Линукс K3b или друга програма. За запис на USB памет можете да използвате командата

sudo dd if=ISO_FILE of=/dev/sdX

където sdX е вашата USB преносима памет.

Забележка: Програми като LiveUSB или unetbootin не поддържат BridgeLinux, следователно опитите да направите флашка с този софтуер ще са неуспешни.

Настройвате в BIOS като първо boot-ващо устройство, носителя върху който сте записали image файла и инсталацията може да започне. Предварително бихте могли да изпробвате дистрибуцията върху виртуална машина, VirtualBox или VMware са отлични решения за целта.

Дотук нищо особено, направихме си устройство за зареждане по стандартния начин. В това ревю ще демонстрирам инсталация с KDE среда. При зареждането на устройството ще ви се появи екрана, където трябва да изберете Boot Bridge Linux.

Bridge Linux GRUB

След като системата се зареди, можете да “прекарате” известно време в тестване на Live режима на дистрибуцията или да преминете директно на инсталацията, като отворите Install Bridge Linux на десктопа.

Bridge Linux KDE

След няколко бързи екрана, където просто трябва да потвърдите, че искате да инсталирате системата :), идва ред да започнете със същинската част. Първата стъпка от инсталацията е да изберете часова зона и да настройте час/дата. Ще трябва да посочите континента и града (столицата) на държавата, в която се намирате. В нашия случай Europe/Sofia, ако сте извън България, просто изберете вашето местоположение.

Bridge Linux Installation Set date and time

Следващата стъпка е да разделите твърдия диск и да изберете дял, където да бъде инсталиран BridgeLinux. Можете да изберете първата опция, при която инсталаторът ще ви предложи сам да създаде дялове

Забележка: Това ще изтрие целия ви твърд диск.

При втория вариант ще можете да посочите дял за swap и FileSystem без останалите дялове да бъдат засегнати. Така, ако имате 2-ра операционна система, можете да я запазите. Ако изберете този вариант, на следващия екран натиснете на опцията DONE, ще ви се зареди по-лесен редактор и ще разпознаете по-лесно дяловете си, под формата на /dev/sdX. Отделете повече внимание на тази стъпка, особено ако разполагате с два твърди диска.

Bridge Linux Installation Disk preparation

Дойде ред да инсталираме bridgelinux. Следващата стъпка ще започне същинското инсталиране на системата, просто изберете Install System от главното меню.

Bridge Linux Installation Disk selection
Bridge Linux Installation Start

След като операцията завърши, с натискането на ENTER, инсталаторът ще започне автоматично копиране на файловете.

Bridge Linux Installation

При успешна инсталацията ще ви се покаже следният прозорец.

Bridge Linux Installation Succeeded

Следва конфигурацията на вече инсталираната система, което включва създаване на потребител, смяна на root паролата и промени по някои основни настройки.

Bridge Linux Configuration
Bridge Linux Configuration Change Root Password
Bridge Linux Configuration Change Username
Bridge Linux Configuration
Bridge Linux Configuration

След като се върнете на главното меню, следва последната стъпка, да инсталирате GRUB. Просто избирате опцията от менюто и дял, където да бъде инсталиран. В повечето случай това е /dev/sda.

Bridge Linux Install Bootloader

При тази стъпка просто натиснете CTRL+X и потвърдете чрез “Y”, че искате да запишете. Ако трябва да правите промени по GRUB настойките, можете да го направите и сега.

Bridge Linux GRUB Config

Ако всичко е преминало успешно, вече имате инсталиран BridgeLinux. Натискате върху Quit и рестартирате компютъра. Премахвате зареждащото устройство и при новото зареждане ще можете да изберете вашата нова система.

Bridge Linux GRUB

полезни връзки:
Още по-пълно ревю със снимки на процеса на инсталация

Официален сайт на BridgeLinux – тук можете да намерите помощ и да задавате въпроси отностно дистрибуцията. Момчетата се радват да помогнат на всеки.

Полезна информация отностно ArchLinux на български

Копирането е забранено без изричното съгласие на vGuides.net