5 причини да изберете Линукс вместо Windows за новия си нетбук

Вече почти втора година мини преносимите компютри, наричани нетбуци се радват на голям потребителски интерес и това, бих казал, съвсем заслужено.

Малки, леки и функционални те са харесвани от всички… освен от търговците, производителите на скъп хардуер.

Вече почти втора година мини преносимите компютри, наричани нетбуци се радват на голям потребителски интерес и това, бих казал, съвсем заслужено. Малки, леки и функционални те са харесвани от всички… освен от търговците, производителите на скъп хардуер и не на последно място от Microsoft, заради ниската си продажна цена и оттам и занижени печалби за гореизброените страни. Особено от Microsoft, ако имаше как, биха ги спрели от продажба или поне биха им вдигнали цената да е близка до тази на стандартните компютри – нещо, което опитват постоянно.

Сега с наближаването датата на издаването на новата версия на Windows биткатата за този пазар се изостря, не на последно място заради предимствата, които различните варианти на Линукс дават на този клас системи. Тъй като вероятно една голяма част от новите нетбуци ще са именно с Windows, реших да споделя с вас няколко неща, които да имате предвид при вземането на решение с каква операционна система да е новият ви нетбук. Всички те са на база личния ми опит като притежател на нетбук и в този смисъл отразяват истинското ми мнение.

И така, ето 5-те причини, поради които би трябвало без колебание да изберете Линукс в ролята на операционна система за вашия нов (а защо не и стар) нетбук.

Пълноценна среда – Ще получите много по-пълен комплект от програми в сравнение с Windows – офис пакет, торент клиент, PDF четец, уеб четец, архиватор и куп помощни програми;

Висока сигурност – Ще се радвате на много по-голяма сигурност срещу атаки на всякакъв злонамерен софтуер. Обърнете внимание, че винаги в новините за новия супер червей или троянски кон или друга лоша програма, говорят така, сякаш те обхващат всички компютри по света. Това, разбира се, е премълчаване, граничещо с лъжа. В такива случаи четете между редовете и разбирайте, че са засегнати всички компютри използващи операционната система Windows. Линукс е наистина много по-сигурна операционна система, с която трябва усилено да си търсите белята, за да има успешна кибер атака срещу вас;

Без ограничения – Ще можете да си купите по-мощен нетбук, без ограничения в хардуерните му показатели – Може би не знаете, но за да може да се сложи Windows XP или скоро и Windows 7 на нетбук, той не трябва да надминава определени хардуерни показатели – обем на диска, системна памет и др. За пример – системната памет не бива да надвишава 1ГБ, и диска ако е SSD – 16ГБ, защото според Microsoft след тези граници, вече няма да си платите за по-евтина версия на Windows, а ще трябва да се бръкнете по-надълбоко и да си купите (доста) по-скъпа такава;

Удобство при работа – Няма да страдате от изкуствени софтуерни ограничения – В случай, че не сте запознати с това, на новите нетбуци Microsoft планира да инсталира т.нар Starter Edition версия на Windows 7 (разбирайте – силно орязана версия). Ако попаднете на такъв нетбук, със сигурност ще се „зарадвате“ на някои от „екстрите“, които ще получите – НЯМА да имате лъскавия визуален облик и ефекти на Windows 7; НЯМА да можете да си сменяте темата на прозорците и цветовата схема; НЯМА да можете да си смените дори тапета… Не това не е лоша шега, това са реално оповестените ограничения, които съвсем скоро влизат в действие;

Производителност – Ще се възползвате по-пълно от ограничените хардуерни ресурси на нетбука си. Нетбуците са толкова евтини именно защото идват със забележимо по-слаб хардуер спрямо нормалните преносими и настолни компютри. Това обаче не значи, че не могат да бъдат пълноценни мини системи. Всеизвестен и дългогодишно проверен факт е, че Линукс като операционна система работи много по-добре на по-слаби машини. От друга страна Windows 7 изисква 16ГБ място за да започне инсталацията, а след това заема поне 7-8… без допълнителни приложения. Сами преценете още колко ще набъбне инсталацията след инсталиране на един офис, цял куп програми и 6 месеца кръпки по сигурността. В Същото време една пълна инсталация на например версията на Убунту за нетбуци заема само 2.1ГБ, при това с пълен набор от програми.

Бих могъл да посоча още куп причини: по-модерна работна среда, по-лесна поддръжка, нулевата цена на придобиване и много, много други. Считам обаче, че и посочените са достатъчни поне да се замислите дали вече не е време да дадете шанс на Линукс да бъде вашата нова операционна система. Много хора го направиха и не съжаляват!

Ето и няколко варианта на Линукс, които биха могли да са добра компания на вашия нетбук:

Ubuntu Netbook Remix
Moblin
Easy Peasy
gOS

Източник: skss.learnfree.eu

Копирането е забранено без изричното съгласие на vGuides.net