Плюсове и минуси на употребяваната компютърна техника

В днешно време технологиите се развиват с толкова зашеметяваща скорост, че изборът на подходящо за нас устройство става доста труден. И ако изборът е объркващ за един средно напреднал и запознат с технологиите потребител, какво да кажем за хората, които нямат технически познания и опит.

А когато говорим за избор на лаптоп, той е нелека задача, заради големия брой устройства, които всяка марка лансира ежегодно. Отделно всеки модел има по няколко модификации според вида на процесора, обема на RAM паметта, видеократата и т.н.

При покупка на лаптоп втора употреба нещата сякаш са малко по-лесни и подредени.

Първата причина е, че вносителите на употребявана техника в България се броят на пръсти.

Втората причина, е в качеството на внасяните употребявани лаптопи и компютри. Истината, че в България се внасят предимно среден и висок клас втора ръка мобилни компютри и то само от няколко определени марки. Причината за последното се крие в това, че повечето такива машини се купуват от големи и средно големи корпорации, които обикновено разчитат само на Hi-End технологии. Без да ни се сърдят почитателите на Acer и дори Asus, но в повечето западни компании се използват предимно лаптопи с марките Dell, Lenovo, HP и Fujitsu. Никоя уважаваща себе си корпорация не би поверила бизнес задачите и развитието си на нисък или среден клас устройства. Разбира се в това има и малка доза консерватизъм, понеже именно марката Acer в момента търпи сериозен възход. Но само времето ще покаже до къде ще стигне тайванския бранд.

И все пак лаптопите втора ръка, които пристигат на нашия пазар имат няколко големи предимства, заради които си заслужава да се замислим за покупка.

1. Основното, е че те предлагат доста по-добро съотношение между цена и параметри, в сравнение с новите лаптопи на пазара. Конкретния пример, е че за около 500-600 лв. може да се сдобиете с прекрасен лаптоп втора ръка, който по характеристики дори да изпреварва повечето нови аналози в ценовия клас 1000 лв. Т.е. сдобивате се с мобилен компютър на двойно по-ниска цена.

2. Втората основателна причина за покупка на употребяван ноутбук е в качеството на вложените материали и по-качествените сглобки. Истинска рядкост е при тях да срещнете скърцащи панти, недобро измислено охлаждане, прегряване на компонентите, поддаваща клавиатура и други вродени дефекти на новите технологии. Причината отново се крие в елитния произход на тази техника.

3. На трето място ще изтъкнем и високия клас компоненти. Само ще споменем, че почти всички употребявани лаптопи притежават качествени дисплеи с Anti-glare покритие. За разлика от тях почти всички нови се произвеждат с лъскави екрани, които отразяват всеки източник на светлина и създават неудобство при използване на лаптопа.

Разбира се, за да сме обективни трябва да споменем и няколко минуса.

1. На първо място това е гаранцията. Употребяваната техника у нас се предлага най-вече с 6 месечна гаранция, което е наполовина спрямо новите технологични продукти.

2. Колкото и рядко да е, но все пак може да попаднете на лаптоп с леки козметични дефекти.

3. Амортизацията на батерията. Тук нещата са субективни, понеже много често може да попаднете и на серии от лаптопи, които са използвани малко, върнати са от неосъществени сделки или са refurbished /рефърбиш /. Последното означава, че производителя е направил основно обновяване и продукта има визия и характеристики на нов, но цената му е по-ниска. Така че състоянието на батерията е удачно да се коментира с конкретния търговец или да бъде тествано на място.

Надяваме се, че статията Ви е била полезна. Ако решите да се сдобиете с лаптоп втора употреба не се колебайте да се свържете с екипа на Интерсервиз-20 за безплатна консултация или оглед на избраната от Вас техника в нашия шоурум.

Копирането е забранено без изричното съгласие на vGuides.net