Как да изберем най-подходящия нетбук?

Публикувано на 2009-11-05 @ | Преглеждания: 4946
story

Търсете модел с удобна и здрава клавиатура, дълготрайна батерия и по възможност повече портове.

Нетбук компютърът съществува сравнително отскоро, но вече се намести трайно в ежедневието.

Съвременните пълноценни нетбуци привличат вниманието на потребителите, които искат нещо по-мощно и удобно за ползване, отколкото смартфона, но по-компактно и леко от традиционния лаптоп. Те са лесно преносими, евтини и могат да функционират и като втори настолен компютър.

В последните една-две години всички големи фирми предложиха на пазара свои модели нетбук компютри. Потребителят трябва да разгледа множество опции, преди да вземе информирано решение.

Размер на екрана
Обикновено се започва от тук, тъй като размерът на екрана определя и големината на клавиатурата, както и на цялото устройство. Повечето производители на нетбуци разделят продуктовите си линии според размера на екрана. В момента като най-практичен избор се налага дисплеят с диагонал на екрана 10 инча. Производителите експериментират с по-малки екрани – 7 и 9 инча, но те са твърде малки, за да бъдат удобни.

10-инчовият екран позволява относително добрата резолюция от 1024 на 600 пиксела.

Клавиатура и тракпад
На тези устройства трябва да се обърне особено внимание. Не само, защото те се използват непрекъснато и трябва да бъдат здрави и удобни, но и поради факта, че изискванията за компактност и цена карат производителите да проявяват скъперничество точно в тези области. Не е рядкост да се видят клавиатури с пластмасови бутони, които щракат силно при натискане или пък са много по-малки от нормалните. Търсете клавиатури с големина 92% от нормалната. По-малките размери означават малки и твърде близко разположени, за да са удобни за писане, клавиши.

Операционна система
Двете основни опции са Windows XP и Linux. Windows XP предлага съвместимост с приложения, с които вече сте свикнали, разбира се добре с периферните устройства и работи също като настолен РС, но изисква повече системни ресурси и не е комплектована с офис пакет или друг полезен софтуер.

Машините с Linux са по-евтини и идват със зареден безплатен софтуер с отворен код. Не обаче изискват допълнителни настройки за някои външни устройства (в зависимост от това коя дистрибуция на Linux е инсталирана).

website Източник: http://technews.bg
vGuides.net @ Facebook