Как да защитим данните в лаптопа от крадци?

Публикувано на 2009-11-05 @ | Преглеждания: 6893
story

От задаване на администраторска парола до физически заключваща система - всичко ще бъде от полза.

Доста нeприятна e мисълта колко лесно преодолими са мерките за защита на преносими компютри.
Toзи път ще разгледаме различните методи за осигуряване на вашия лаптоп срещу кражба и това нежелани хора да ви ровят из файловете.

Ще разберете и как да заобикаляте тези мерки за сигурност, в случай че възникне такава нужда.

Да разгледаме някои от термините, които ще дискутираме и какво означават те.

BIOS – целта му е да идентифицира/провери функционирането на хардуера и да инициира начално зареждане на операционната система. Това е първото нещо, което извършва компютъра, след като бъде включен.

Парола на BIOS – парола, съхранявана в дънната платка, с която от вас се изисква автентификация преди операционната система да стартира.

Операционна система – ОС - Windows XP / Vista, Mac OS X, Linux дистрибуциите (например Ubuntu, SUSE).

CMOS – чип върху дънната платка, в който се съхранява разнообразна информация (като BIOS паролите например).

CMOS батерия – малка батерия на дънната платка, предназначена да захранва CMOS чипа.

MoBo (Motherboard) – дънна платка.

Пароли на операционната система
Започваме с ОС паролите. Това е единствената мярка за сигурност, която се смята за абсолютно задължителна. Ако държите лаптопа си у дома 24 часа, 7 дни в седмицата и не се нуждаете от допълнителни създаващи неудобство мерки за сигурност, намерете време да направите поне това.

Стъпка 1 – поставете пароли на всички администраторски профили, в това число на скрития администраторски профил в Windows XP и Vista. Можете да влезете в администраторския профил в Windows като го стартирате в сигурен режим (safe mode). Tова се постига, като натискатe в много къси интервали F8, докато компютърът се стартира.

Стъпка 2 – Свикнете да заключвате компютъра си (в Windows това става с комбинацията Windows клавиш + L) всеки път, когато ставате. Това ще попречи на досадника от съседното бюро / кабинет / отдел да ви зяпа из задачите и евентуално да направи нещо неприятно с информацията ви... или пък близките ви да се позабавляват / шокират / възмутят от личните ви фотографии и клипчета, които съхранявате в лаптопа.

Стъпка 3 – Погрижете се самият вие да не казвате на никого паролата си.

Стъпка 4 – Сменяйте всички администраторски пароли от време на време. Нормално е това да става на всеки 6 месеца, освен ако не сте параноик (тогава ще го правите по-често, няма лошо).

За нещастие по отношение на физическата защита тези пароли дават най-малка сигурност. Паролите в Windows XP и Vista могат лесно да бъдат заличени посредством най-различни приложения, които се стартират от CD.

Същата теория може да се отнесе и към Linux и Mac, въпреки че преодоляващите пароли програми за тези операционните системи са далеч по-малко известни.

Паролите за Мас са малко по-сигурни, просто защото ограничен брой хора знаят как да се справят с тях (на това му се вика сигурност поради незнание).

Пароли на BIOS
Следващата стъпка в осигуряването на компютъра ви е създаването на BIOS парола.

Стъпка 1 – Достъпът в BIOS в повечето случаи става като следвате краткия текст върху екрана непосредствено след като пуснете компютъра. Обикновено можете да натиснете калвиш F2, Delete или Esc, за да влезете в настройките на BIOS.

Някои компютри не изписват на екрана инструкции или имат директен клавиш за достъп. В краен случай потърсете информация как да стигнете до BIOS, като прибегнете до услугите на търсачка.

Стъпка 2 – Разгледайте предложеното меню за опция за създаване на администраторска парола. Веднъж попаднали там, щракнете върху опцията и напишете паролата два пъти за потвърждение. Това е стандартен процес.

Тези пароли са значително по-трудни за премахване и общо взето са благонадежни в защитата срещу неоторизиран достъп до лаптопа. За тяхното отстраняване се изисква някой да разглоби хардуера на лаптопа, да открие CMOS батерията, да я свали (по същия начин, по който се маха обикновената батерия), да освободи останалата енергия от MoBo (обикновено с натискане на захранващия бутон, което ще извлече останалата енергия... също хубав трик при инсталиране на нова памет), и след това да сглоби отново лаптопа.

Допълнително усложнение е, че CMOS батерията в различните лаптопи се намира на различно място. Това ще отвори още работа на похитителите на откраднатия лаптоп - стига да са дотолкова "светнати".

Мерки за физическа сигурност
Тази стъпка е най-малко техническа.

В повечето магазини с технологични секции се предлага разнообразие от физически заключващи устройства. Много съвременни модели имат секюрити слот, който според избора на производителя, е разположен на различно място.

Софтуер за крадени лаптопи
Ако най-лошото просто се е случило и компютърът ви е откраднат, това е последната ви отбранителна линия.

Има няколко програми, разработени с цел да проследят вашия лаптоп в случай, че е откраднат. Една от най-популярните е LoJack for Laptops. Срещу $39 получавате програма, която е способна да се инсталира сама върху свежо преформатирания компютър (благодарение на агент, внедрен в BIOS-ите на по-новите компютри) и да обяви съществуването си, като накрая доведе до откриването на вашия лаптоп.

Веднъж усвоили тези стъпки, вие значително ще повишите своята защита от изтичане на данни при кражба на лаптопа.

website Източник: http://technews.bg
vGuides.net @ Facebook