Как да ускорим работата на персоналния компютър?

Публикувано на 2009-10-22 @ | Преглеждания: 8837
story

Някои елементарни действия, които ще ускорят значително компютъра, без големи инвестиции в нов хардуер.

Персоналният компютър никога не е толкова бърз, колкото бихме искали да бъде. Понякога се случва така, че само няколко месеца след като сме го купили той да започне да се влачи, да изпълнява бавно задачите, понякога дори да увисва, да не може да работи едновременно с няколко приложения и т.н. Ако работите с приложения, които не изискват повече ресурси, отколкото тези, с които разполага в момента компютърът, купуването на допълнителен хардуер няма да реши проблема. По-добре да се направи опит да се изцедят напълно възможностите на съществуващия хардуер, което може да стане с помощта на описаните по-долу елементарни действия.

Деинсталирайте и изтрийте неизползваните приложения

Възможно е да обичате да сваляте и инсталирате различни програми, които смятате за полезни, но интересът към тях изчезва по някое време, а всички тези приложения остават на твърдия диск, задръстват лентата със задачи и забавят процеса на стартиране на компютъра. Още по-лошо става, когато има повече досадни приложения, които сами се стартират при пускане на компютъра и намаляват скоростта му. Отървете се от тях, ако не ги използвате. Ето как става това:  

За Windows XP, кликнете Start > Control Panel > Programs and Features. За Windows Vista и Windows 7, кликнете Start > Settings > Control Panel > Programs and Features. Огледайте списъка с програми. Вероятно ще се натъкнете на такива, за които дори няма да си спомните кога сте ги инсталирали. Маркирайте всяка една от ненужните програми и кликнете Remove или Uninstall. Рестартирайте, ако се изисква, но не преди да сте премахнали всички програми, които вече не искате.

И отново много програми се зареждат при стартиране, което означава по-дълго чакане за вас и намалена налична RAM памет при редовно използване. Ако имате много икони в Systray, трябва да забраните стартирането на някои от тях. Това става по следния начин:

Кликнете Start, след това напишете msconfig и натиснете Enter, след това кликнете табулатора Startup.

За да забраните стартирането на конкретни програми, трябва да махнете отметките в кутийките до всяка нежелана програма. Не прекалявайте, обаче. Оставете всичко, което е от Microsoft или производителя накомпютъра и не забранявайте програми, които имат нещо общо с антивирусна защита, работа в мрежа, защитни стени и др. Но спокойно можете да махнете други екстри като автоматични софтуерни актуализации, Bluetooth монитори и т.н.

website Източник: http://technews.bg
vGuides.net @ Facebook