Как да запазим своята анонимност в Интернет?

Публикувано на 2009-10-22 @ | Преглеждания: 8909
story

Бихте ли искали непознати да научат за вашите политически и сексуални пристрастия?

Google, MSN Search, Yahoo!, AOL и повечето други търсачки събират и пазят записи на нашите заявки за търсене. Ако тези записи попаднат в ръцете на трети лица, това би могло да бъде най-малкото притеснително, а дори и да причини големи вреди.

Бихте ли искали непознати хора да научат за вашите политически пристрастия, сексуална ориентация или здравословни проблеми? Има голяма вероятност подобно нещо да се случи с всеки потребител на Интернет.

Един пример. През лятото на 2006 г. AOL публикува историята на заявките за търсене на 650 000 потребители. Въпреки че тези записи са били свързани само с един случаен ID номер, идентичностите на няколко потребители са били лесно разкрити на базата на конкретните им заявки.

Законодателствата в повечето държави изостават от динамиката на съвременния живот и не могат да защитят гражданите си от подобни посегателства над правата и свободите им в кибер пространството. Поради това е наложително да вземем нещата в собствените си ръце и да възприемем начин на поведение в глобалната мрежа, който да ни помогне да запазим анонимността си. Това не е невъзможно, ако се спазват следните правила, подредени според нивото на защита и трудността на изпълнение:

1. Не включвайте в търсенето информация, която да идентифицира личността ви (лесно за изпълнение)

Ако все пак от суетност решите да проверите колко популярно е вашето име в Интернет, то задължително трябва да направите това не на собствения си компютър и да спазите останалите изброени по-долу правила. В противен случай споменаването на име, адрес, телефон или друга лична информация може да очертае маршрут, водещ до входната ви врата.

2. Не използвайте търсачката на вашия доставчик на Интернет (лесно за изпълнение).Тъй като доставчикът на Интернет знае кой сте, ще може да свърже търсенията със самоличността ви, както и да свърже всички отделни заявки за търсене в една история на търсенето.

website Източник: http://technews.bg
vGuides.net @ Facebook