Как да разберем кога паметта е дефектирала?

Публикувано на 2009-10-22 @ | Преглеждания: 7520
story

Често ли се случва вашият РС да се рестартира без причина или пък да се покаже синият екран?

Компютърната памет е един сравнително устойчив хардуерен елемент, но все пак и тук стават грешки. Шансът да попаднете на дефектирал чип е малък, тъй като преди да ги пуснат в продажба, производителите извършват прецизни тестове и отстраняват некачествените памети.

Как се поврежда памет?

Компютърната памет е уязвима към определени ситуации, които лесно могат да превърнат работещия чип в неизползваем. За щастие, такива ситуации не са чак толкова много. Първото и основно, за което трябва да внимавате при инсталиране на памет, е да не допуснете електростатичното напрежение да повреди вашия чисто нов модул. Затова, преди да боравите с паметта, е хубаво да докоснете например корпуса на компютърната кутия или друг метален предмет. Както и да не си играете с кучето, докато работите с паметта.

Причина за повреда на паметта може да бъде и нестабилното електрозахранване - пикове или пък по-ниско напрежение от нормалното. Този проблем може да е фатален и за други компютърни елементи, освен паметта. Решението е да се сдобиете на първо място с качествено захранване и, на второ, при възможност да си закупите UPS (непрекъсваемо токозахранващо устройство).

При овърклок също може да повредите паметта, тъй като увеличавате волтажа. Друга причина да не работи паметта е дефект на слота, в който се монтира чипа. Слотът може да се повреди при обстоятелствата, споменати по-горе.

Тъй като паметта е по-стабилен компонент в сравнение с други елементи в компютъра, някои производители като Kingston дават доживотна гаранция на своите модули памет. Честа практика е тригодишната гаранция, което също не е лошо, предвид бързото морално остаряване на компютрите и техните компоненти.

Симптоми при дефектирал модул памет

Симптомите при повредена памет могат да бъдат различни. Най-често срещаните са следните:

- Сини екрани по време на инсталацията на Windows – това е може би най-сигурният симптом, че има нещо нередно с паметта;
- Случайни сривове или сини екрани по време на работа - подобно поведение може да се дължи на голям брой проблеми, като един от тях е прегряване на елементите;
- Сривове по време на интензивно натоварване, например докато играете или извършвате различни тестове на системата;

- Проблеми при зареждането - ако този проблем е съпроводен от повтарящо и дълго “пиукане” (всъщност това е сигнал, издаван от BIOS, ако има проблем с паметта), сигурно имате дефектирал модул. За съжаление в подобна ситуация единственото, което може да направите, е да подмените модула с друг.

Тестване на паметта

След като разгледахме възможните причини и ситуации за дефектиране на паметта, да минен към начините за тестване, за да открием дали наистина проблемът е там.

Мicrosoft предлага свое собствено решение за тестване на паметта, което е безплатно (можете да го изтеглите от тук). Размерът на файла е много малък и ще го свалите бързо. Освен това е предвидена и помощ, в която е обяснено всичко, за да се справите сами със задачата.

След като сте свалили файла, трябва да го стартирате. Първото, което ще видите, е прозорец със споразумение. Ако се съгласите с условията, излиза нов прозорец с три бутона, с два от които ще създадете необходимите за теста диск или дискета. С първия бутон “Create Startup Disk” ще създадете стартираща дискета. Всичко, което трябва да направите при този вариант, е да поставите дискета във флопито и да натиснете бутона.

website Източник: http://technews.bg
vGuides.net @ Facebook