Трикове за възстановяване на системния BIOS

Публикувано на 2009-10-01 @ | Преглеждания: 15060
story

Системният BIOS (Basic input/output system) е отговорен за комуникацията между периферните устройства на най-ниско ниво. Самият BIOS се съхранява в EPROM чип, разположен върху дънната платка.

Вероятно някои от вас вече многократно са извършвали процедурата по обновяване на системния BIOS (BIOS update/flashing).

Видеоадаптерите, както много други устройства, също разполагат със свой собствен BIOS, но в този материал ще става дума основно за системния такъв.

Процедурата по обновяване на системния BIOS е елементарна и отнема много малко време. Причините да обновите версията на BIOS могат да бъдат различни. Ето няколко примера: Ако желаете да добавите поддръжка за по-нов процесор към дъното си или пък ако искате да получите повече възможности за овърклок, примерно чрез добавяне на допълнителни опции за увеличаване на волтажа, честотата на системната шина със стъпка 1 MНz и т.н.

Забележка: Преди да обновите своя BIOS, се уверете, че джъмперът, който го предпазва от случайно презаписване, е в позиция "disabled", защото в противен случай обновяването ще е неуспешно (BIOS Write Protect).

Някои дънни платки, дори и оборудваните с качествен чипсет, фабрично предлагат твърде ограничени възможности за овърклок, като тези ограничения идват именно заради версията на системния BIOS. 

При някои по-качествени дъна самото обновяване, на жаргон "флашване", може да бъде извършено директно, без да се зарежда каквато и да е операционна система, примерно тези на ASUS предлагат т.нар. "EZ Flash utility", достъпно по време на POST теста с клавишната комбинация ALT+F2. В зависимост от модела на дънната ви платка, респ. на системния BIOS, тази клавишна комбинация варира.Принципно е препоръчително обновяването на BIOS да се извършва под "чист" DOS в DOS4GW защитен режим и макар че обновяването е възможно и под Windows 98 чрез командния промпт, това не е желателно, защото рискът нещо да се обърка е много по-голям. Статистиката показва, че при едно от всеки 100 обновявания на системния BIOS възниква проблем. Ако нещо се обърка при "флашването" на вашия BIOS, например има токов удар или пък неправилна версия на BIOS бъде програмирана в EPROM чипа, машината най-често спира да функционира след рестарт.

Ако получите съобщения за CRC грешка по време на проверката на контролната сума, веднага възстановете оригиналния BIOS. Всички инструменти за обновяване на BIOS предлагат опция за запазване на оригиналния BIOS в бинарен имидж файл с разширение .ROM или .BIN.

За щастие, преди да потърсите професионална помощ, можете да се опитате сами да коригирате проблема.

Ще ви предложа няколко техники за възстановяване на системния BIOS. Първите две процедури са стандартни, а последната се препоръчва единствено на опитните потребители и на ентусиастите.

website Източник: http://www.computers.bg/
vGuides.net @ Facebook