Всичко за лаптоп батериите

Публикувано на 2009-07-26 @ | Преглеждания: 19270
story

Безспорно един от най-важните компоненти в един лаптоп е неговата батерия. Всъщност точно тя прави лаптопите такива, какви то са – мобилни компютри.

Благодарение на батериите, ние и нашият компютър ставаме мобилни – можем да ползваме ноутбуците си на работа, в училище или по време на дълъг път… Без съмнение голяма част от вас вече притежават лаптоп и знаят, че издръжливостта на батерията е едно от най-значителните им качества, а за много хора е и от решаващо значение при покупка на нова мобилна машина. От къде обаче идва тази издръжливост, от къде започва всичко, колко дълъг е животът на една батерия, можем ли да допринесем по някакъв начин за по-бавното и амортизиране и коя част на лаптопът ни натоварва най-много батерията? Отговорите на тези и на още много въпроси ще намерите по-надолу в статията.

Какво е батерия?

Батерията, обективно погледнато представлява източник на ток без подвижни части. Най-често това е комбинация от една или повече галванични елементи, които съдържат химична енергия, която може да бъде трансформирана в електрична енергия.

От къде започва всичко?

Както всяка съвременна техника, така и батериите са извървяли дълъг път на подобрения и революции. През 1780 година италианският физик Луиджи Галвани открива в Болоня, че ако два различни метални електрода като цинк и мед се потопят в разтвор на сол, а след това се допрат едновременно до части от нерва на жабешки крак се предизвиква съкращение на мускула му, въпреки че животното е мъртво. Явлението получава име „животинско електричество”, а по-късно комбинацията от двата метала и електролита е наречена „галваничен елемент”. 20 години по-късно, друг италиански учен, Алесандро Волта разбира как действа източника на ток, който използва Луиджи Галвани и така създава въпросния химичен елемент, който произвежда електрически ток и го нарича на името на Галвани – галваничен елемент. Така създава първата батерия от галванични елементи (Волтов стълб). По този начин той дава началото на една мултимилионна индустрия, която става основен източник на енергия за почти всякакъв вид домашни и индустриални продукти.

Свързаните успоредно в клетка галванични елементи осигуряват необходимия номинален ток на батерията (измерва се в ампери), а свързаните последователно клетки – необходимото напрежение (измерва се във волтове). Освен номиналното напрежение и номиналния ток, третият параметър е времето, през което батерията може да отдава този ток, запазвайки напрежението си в определени граници – това е капацитетът на батерията (измерва се в ампер часове). Така например, ако батерията може да осигури ток на стойност половин ампер (500 mA) в продължение на четири часа, нейният капацитет е 2 Ah (2000 mAh). С остаряването, капацитетът на батерията намалява. Това означава, че компютърът започва да издържа все по-малко време без да е включен в електрическата мрежа. Интересен факт за батериите е това, че тяхната издръжливост не се определя от броя клетки, които те притежават.

website Източник: http://laptop.bg/
vGuides.net @ Facebook