Как да се ориентираме в интерфейси и кабели

Публикувано на 2009-07-24 @ | Преглеждания: 6953
story

Ще разгледаме 13 вида различни кабели, които най-често се използват в електроните устройства около нас.

За включването на различните периферни устройства към електронното оборудване най-често се използват кабели. В зависимост от това какво включвате - телевизор към плейъра или монитор към компютъра, важно е да се има предвид типът на кабела.

За включването на различните периферни устройства към електронното оборудване най-често се използват кабели. В зависимост от това какво включвате - телевизор към плейъра или монитор към компютъра, важно е да се има предвид типът на кабела. Цифровите технологии започват все повече да преобладават над аналоговите, но във всеки случай трябва да знаем основните формати на използваните кабели. В тази статия ще разгледаме 13 вида различни кабели, които най-често се използват в електроните устройства около нас.

Composite Video


Композитен кабел
Ще започнем с видеокабелите. Преди всичко ще разгледаме кабела за композитно видео  (Composite Video), който понякога се нарича RCA. Този кабел има конектор със жълт цвят и работи с аналогов композитен видеосигнал. Честно казано, това е най-лошият вариант в тази категория. Всички сигнали с ниска резолюция минават чрез композитния кабел в смесен вид, обединявайки по този начин сигналите за яркост и цветност. По правило, композитният кабел е обединен и с два други конектора - червен и бял. Те се използват за пренасяне на стереозвук. По възможност, вместо композитен кабел използвайте такъв с отделни канали, например  S-Video, RGB или даже YUV.

S-Video


S-Video
S-Video кабелът е известен още и с названието Y/C. Тези две букви обозначават, че видеосигналът в този кабел се разделя на два отделни компонента, предавани по свой кабел - яркост и цветност. За разлика от композитния видеокабел, S-Video позволява да се получи доста по-ясно изображение. Освен това, всички елементи на изображението се предават едновременно.  S-Video кабелът се използва от видеокарти, видеокамери и даже от видеомагнитофони от стандарта  S-VHS. Подобно на композитното видео, S-Video предава само изображението, а за звука е нужен отделен кабел.

YUV


Компонентни кабели YUV, YPrPb и YCrCb
В случая с форматите YUV, YPrPb и YCrCb, вие получавате изцяло разделени сигнали. Компонентните кабели се състоят от три проводника - единият отговаря за яркостта (Y), а другите два - за цветността. Компонентните кабели до известна степен съответстват на high-end версията на S-Video, но тяхното качество се доближава до DVI или HDMI. Цветовете се предават много точно и изображението като цяло в по-голяма степен съответства на това, което би трябвало да видите на екрана на телевизора в сравнение с другите аналогови кабели. Кабелът YUV е способен да предава видео с висока резолюция, макар и в аналогов вид.

website Източник: http://pcworld.bg/
vGuides.net @ Facebook