Wubi – кратко ревю, въпроси и отговори

Публикувано на 2009-07-24 @ | Преглеждания: 9157
story

Wubi е официален Ubuntu инсталатор за Windows потребители, който ще инсталира Linux на вашата система само с няколко щракания на мишката.

Предполагам много от вас са чували, че има и други операционни системи освен Microsoft Windows. Една от тях е Линукс. В последно време все повече и повече хора започват да търсят алтернативна операционна система. Но точно тук възниква проблемът. Не знаят как да си я инсталират и при по-голямата част от случаите това е "фатално", понеже се отказват от намеренията си да опитат нещо ново. Ако и вие сте привърженик на операционната система Линукс, и по-специално Ubuntu, но не знаете как да се справите с инсталацията, тогава вижте нашето предложение.

Преди време, когато Линукс не беше толкова популярен, за да го инсталирате, трябваше да разделите сами твърдия си диск на дялове, да запишете дистрибуцията на CD (може и на няколко такива, понеже нямаше DVD), да го инсталирате и да започне настройката на операционната система.

Но в днешно време нещата се промениха. Инсталирането на Линукс на компютъра ви може да стане лесно, без да се налага вие да мислите за процеса на разделяне на твърдия ви диск на отделни дялове, и да се чудите къде са е загубила ценната за вас информация. Затова ще ви предложа начин, по който да инсталирате Линукс от операционната система Windows. Звучи добре нали? Ето го и нашето предложение: Wubi.

Официален сайт: http://wubi-installer.org/
Български интерфейс: Не
Лиценз: Безплатен
Изисквания: Windows 98/2000/XP/Vista

Това, което със сигурност ще ви изненада не е фактът, че Wubi ще инсталира Ubuntu (Kubuntu, Xubuntu, Edubuntu, UbuntuStudio) на вашия компютър без да се налага да разрешавате множество проблеми преди да го настроите да тръгне. Най-важното нещо при програмата е, че няма да навреди на файловата ви система по никакъв начин. Wubi добавя запис в зареждащото меню (boot menu) на Windows, който позволява стартирането на Линукс. Ubuntu се инсталира във файл във файловата система на Windows (например c:wubidiskssystem.virtual.disk). Линукс вижда този файл като истински твърд диск.

image

attention Копирането е забранено без изричното съгласие на vGuides.net.
vGuides.net @ Facebook