Да почистим оптиката

Публикувано на 2009-07-19 @ | Преглеждания: 6529
story

С течение на времето в кутията на компютъра се натрупва прах, който задръства вентилаторите, а и наслагвайки се по дънната платка, става причина за повишаване на работната й температура. И докато почистването на кутията всъщност е доста лесна задача, не трябва да забравяме, че вездесъщият прах прониква и на други места, например в оптичните устройства и вътрешността на вентилаторите.

На всекиго се е случвало старото и вярно до момента оптично устройство, било то CD или DVD (а защо не дори и Blu-ray след време), в един момент да започне да се “спъва” при четене на дискове, които преди не са го затруднявали. Основната причина това да се случи е натрупването на прах в кутията (и главно в самото устройство), което обикновено просто няма начин да се избегне. Ако се замислим, напълно логично е, както се събира прах по вентилаторите или по дънната платка, така това да става и във вътрешността на оптичните устройства. Единствената разлика в случая е, че те са много по-добре изолирани, благодарение на което този процес значително се забавя във времето (но пък поставянето на запрашени дискове ускорява и замърсяването на лещата).

На практика е почти невъзможно да изолираме оптичните устройства по такъв начин, че те да останат използваеми и в същото време да се избегне тяхното запрашаване. Една от малкото предпазни мерки, които можем да вземем по този въпрос, е да поставим филтри пред вентилаторите, които вкарват хладен въздух в кутията на компютъра. В случай че няма такива, отново същото важи за всички отвори по кутията, през които въздухът влиза в нея. Тези мерки няма да предотвратят замърсяването на устройствата с прах, но със сигурност ще помогнат да се забави максимално във времето моментът, в който ще се наложи почистването на лещата на лазера или замяната на устройството с друго. Естествено, винаги внимавайте носителите, които искате да четете или записвате, да не са прашни или мръсни.

Да действаме!

И така, да предположим, че сме взели съдбовното решение ;) да почистим оптичното си устройство. Какви инструменти следва да си набавим? Всъщност те изобщо не са много – става въпрос за отвертка, малко памук, един кламер и известно количество търпение, комбинирано с малка доза сръчност.

website Източник: http://www.computers.bg/
vGuides.net @ Facebook