Как да търсим в Google

Публикувано на 2009-07-19 @ | Преглеждания: 6547
story

Полезни съвети относно търсенето в Google.

Ако щракнете на връзка от резултатите от търсенето ще ви се наложи да използвате бутона Back многократно за да се върнете в изходните резултати.

1. Връзка в нов прозорец
Ако щракнете на връзка от резултатите от търсенето ще ви се наложи да използвате бутона Back многократно за да се върнете в изходните резултати. За да не се налага да правите това, можете да изберете връзката с десния бутон на мишката и да натиснете на Open Link in New Window.

2. Обграждане на търсеното понятие
Това е един от начините да намалите кръга от резултати, които ще получите от търсачката. Вместо едно понятие напишете няколко такива, описващи обекта на вашето търсене. Примерно търсите инструмент за проследяване на IP адреси с хакерски произход за добиване на информация за машината на притежателя на IP-то и пишете: Hacker tool IP tracking info PC. Така ще намалите броя на резултатите многократно, а рискът да намерите търсеното също се увеличава.

3. Само страници на български
Още един добър начин да спестите време и усилия. Ако страницата на Google ви се зарежда на български е логично Търсене само в страници на български да е дадено като опция. Ако страницата е на английски влезте от линка language tools и настройте Google според вашите собствени предпочитания.

4. Търсене на поредици от думи
С Google можете лесно да откривате поредици от думи като напишете фразата в кавички. Примерно "красиви червени рози". В противен случай без кавички задавате търсене едновременно на трите думи поотделно и заедно без значение в местоположението им във текста/файла.

5. Предпазливо с нелегалните продукти
В случай че търсите нелегални продукти или тайна информация, вашият компютър е застрашен. Можете за се предпазите от различни проблеми като софтуерно увеличите защитата на машината си – антивирусни програми, огнени стени или в най-лошия случай – само чрез настройките на браузъра ви.

6. Фрази с пропуснати думи
Понякога търсите определена фраза, от която не си спомняте дадена дума? При Google можете да замените дадената дума със * и лесно ще я откриете. Например търсите "в * небе се рееха волни птички".

7. Изчезнали страници
Понякога връзките към намерените страници в Google не работят. Това е така защото в интервала от време от последното запаметяване на страниците от Google, до момента на търсенето изходната страница е била променена/изтрита. При тези обстоятелства особено подходящ се оказва вариантът да отворите страницата от връзката "кеширана", която можете да откриете под всеки резултат.

8. Търсене в "Директория"
Още един вариант за опростяване на търсенето – можете да търсите нещата тематично, а не по ключови думи. За съжаление или радост директориите са представени предимно на английски език.

9. Филтриране на страници с понятие
Ако търсите точно определено понятие но не и дадена негова разновидност можете лесно да се отървете от нея с поставяне на тире/знак минус пред понятието, което не желаете да срещате. Примерно търсите Hannibal, но ви интересуват историческите факти а не холивудската продукция. Следва да въведете в полето за търсене: "Hannibal –Holywood".

10. Google "мисли" като вас
Ако допуснете печатна грешка в дадено понятие Google ви помага, като ви пита дали не търсите подобна на зададената дума, за която има налични резултати.

11. Google е лесен за конфигуриране
От менюто "Предпочитания" можете да изберете език на интерфейса на търсачката, език за търсените страници, броя на резултатите и дали резултатите да се отварят в нов прозорец. Не забравяйте да натиснете бутона "Запази Предпочитанията".

12. "Здрави" резултати
Голяма е вероятността документите с разширения примерно .xls,.doc,.ppt да съдържат вируси. Можете да избегнете прекия контакт със зловредния код като изберете HTML-версията на дадения резултат.

13. Избиране на вида на документа
Google ви предоставя възможност да избирате вида на търсения документ и ви представя резултати само от горепосочения с оператора "filetype:". Ако например търсите таблици или списъци въведени във екселски файл свързани с цените на бензина за 01.07.2003 ще трябва да въведете: "цени бензин filetype:xls". Операторът поддържа търсения измежду различни видове файлове: Word-document – DOC; Exel – XLS; PowerPoint – PPT; Rich Text Format – RTF; Text – TXT,ANS; Acrobat reader – PDF.

attention Копирането е забранено без изричното съгласие на vGuides.net.
vGuides.net @ Facebook