Кратко ревю на Xiaomi Mi Band - фитнес тракер на достъпна цена

Публикувано на 2015-06-16 @ | Преглеждания: 4471
story

В последно време смарт часовниците придобиват все повече популярност. На голям интерес се радват също фитнес тракерите и гривните. Почти всички големи производители са представили вече на пазара подобен продукт.

В настоящата статия ще ви запознаем с един може би известен на малко хора фитнес тракер, който се предлага на повече от достъпна цена - само $13. Става дума за Xiaomi Mi Band.

Xiaomi е частна китайска компания, основана през 2010 година, която се превърна в третия най-голям производител на смартфони в света. Освен смартфони компанията произвежда и други технологични продукти, като например MiPad (таблет), MIUI (операционна система), MiWiFi (мрежов рутер), MiBox (set-top box), MiCloud (облачни услуги), MiPower Bank (външна батерия), Mi Band (фитнес монитор и тракер на съня) и др.

С помощта на Mi Band може да отчетете направените крачки, изминатото разстояние, изгорените калории, часовете сън и тяхното качество. Може да си поставите дневни цели като брой крачки, които трябва да извървите. Дневния си прогрес може да видите с помощта на трите LED светлини на гривната.

1. Комплект
Комплектът включва Mi Band тракера, черна силиконова лента за ръка с място за поставяне на тракера, USB зарядно и малка книжка с документация. Всичко това е събрано в малка и компактна картонена кутия, която е в стила на компанията.

Mi Band
Mi Band

Според данни на производителя тракерът може да издържи над 30 дни само с едно зареждане. За да заредите тракерът, трябва да го отделите от лентата и да го поставите в предназначеното за това USB зарядно. Обикновено отнема два-три часа за пълно зареждане. По време на зареждането LED индикаторите на гривната ще премигват в зелено. Когато престанат да премигват и започнат да светят постоянно - батерията е заредена.
Mi Band
Mi Band

2. Дизайн
Дизайнът на Mi Band фитнес тракерът е стилен и компактен. Теглото на гривната е само 13 грама, което я прави удобна за носене. Официално комплектът се предлага само с черна силиконова лента за ръка. Отделно са налични и други цветови гами на лентата - оранжева, червена, жълта, зелена и синя.

Mi Band colors

Закопчалката на гривната предлага двойно закрепване, за да сте сигурни, че няма да я изгубите някъде. Mi Band не разполага с дисплей както повечето свои конкуренти, но това не го прави по-малко функционален от тях.

Батерия
Батерията на Mi Band фитнес тракерът може да издържи над 30 дни с едно зареждане при включена аларма и известия. Нивото на заряд може да се следи от приложението, а когато достигне критично ниво - LED светлините на гривната започват да светят в червено.

Технически характеристики
Модел: Mi Band
Ниво на водоустойчивост: IP67
Дисплей: LED светлини
Функции:
- Отключване на телефона: налична само при MIUI и Android 5
- Направени крачки, изминато разстояние, изгорени калории
- Следене качеството на съня
- Smart аларма
- История на резултатите
- Функция за намиране на гривната
- Настройка на цветовете на LED светлините
- Общо изминато разстояние
- Средно-изминати стъпки на ден
- Споделяне на резултати в социалните мрежи
- Работи на Android и IOS
- Синхронизация с Google Fit
Зареждане: чрез USB кабел
Bluetooth: Bluetooth 4.0
Батерия: 41mAh литиево-йонна (до 30 дни живот на батерията с едно зареждане)
Дължина: 157-205 mm
Тегло: 13 грама

Приложение
За да започне да работи фитнес тракерът е необходимо да го сдвоите с вашето мобилно устройство. Версията на операционната ви система трябва да бъде Android 4.3 или по-нова, както и да разполагате с Bluetooth 4.0. Приложението се нарича "Mi Fit" и може да бъде изтеглено от Google Play Store.

Добре е първо да си създадете Xiaomi акаунт през браузъра - https://account.xiaomi.com/pass/register.

След инсталацията на приложението е необходимо да се логнете в създадения вече Xiaomi акаунт. След което ще бъдете помолени да изберете своя пол, възраст, височина, тегло и дневната си цел (брой крачки).
MiFit
MiFit
MiFit

MiFit
MiFit
MiFit

На следващата стъпка, Mi Fit приложението ще ви поиска потвърждението да включи Bluetooth-а на вашето мобилно устройство. Изберете Mi Band устройството, когато се появи в приложението. Когато LED светлините на Mi Band тракерът започнат да мигат, е необходимо да натиснете няколко пъти върху тях, за да започне сдвояването.

MiFit
MiFit
MiFit

Вашият Mi Band тракер вече е сдвоен и ще синхронизира автоматично данните с приложението.

При достигане на дневната зададена цел, Mi Band фитнес тракерът ще извибрира два пъти.

От приложението могат да се променят основни настройки:

MiFit
MiFit

Настройки
- откриване на гривната
- цвят на LED индикациите
- местоположение на гривната - лява/дясна ръка
- известия при входящи обаждания - от 3 до 30 сек
- вибрация при известия
- статистика за активност
- статистика за съня
- раздвояване
- версия на firmware

Smart Аларма
Mi Band засича, когато сте в режим на лек сън (Mi Band прави разлика между лек и дълбок сън). През първия половин час преди времето за аларма ще извибрира три пъти. Ако това не успее да ви събуди, ще изчака една минута и ще извибрира нови три пъти; ако отново не се събудите ще извибрира още три пъти или общо 3 пъти x 3 вибрирания = 9. Ако вече сте будни и достигне времето на алармата, ще извибрира последно един път.

Имайте предвид, че ако се събудите успешно още от първите три вибрирания, то останалите 2 пъти по 3 вибрирания, няма да се случат. Освен това при достигане на времето на алармата ще извибрира един път. Ако сте във фаза на дълбок сън, алармата няма да ви притеснява, а ще извибрира само 5 пъти при достигане на времето за аларма.

Потребителско меню
MiFit
MiFit

- общо изминато разстояние от началото
- осреднен брой стъпки
- брой дни от началото
- пол
- рожден ден
- ръст
- тегло
- дневна цел
- мерни единици
- различни спортове - скачане на въже, клякания

От началното меню на приложението могат да се видят също история на крачките и съня по дни.
MiFit
MiFit

При наличието на нова версия на firmware, той се обновява автоматично от приложението.

Като заключение може да кажем, че Mi Band фитнес тракерът се справя доста добре и може да му се обърне внимание. Ако не сте притенциозен потребител и липсата на дисплей не е минус за вас, то може спокойно да се доверите на Mi Band.

attention Копирането е забранено без изричното съгласие на vGuides.net.
vGuides.net @ Facebook