BridgeLinux - инсталация и конфигуриране

Публикувано на 2012-07-16 @ | Преглеждания: 8442
story

Arch Linux е независима, оптимизирана Линукс дистрибуция за i686 и x86-64,която е била оригинално базирана на идеи от CRUX. Arch е бърз, лек, гъвкав и семпъл. Семплият дизайн го правят лесен за надграждане и превръщане в каквато система си пожелаете.

Но ако ARCH има недостатък, той се изразява в по-сложният процес на инсталация и конфигуриране на системата. Тук се появява BridgeLinux. Това е дистрибуция, базирана на ArchLinux, но много по-лесна за използване от потребителите, които за първи път се сблъскват с тази ОС.

Като за начало можете да изтеглите .iso файл от официалния сайт http://millertechnologies.net/. Налични са 4 версии с различен графичен интерфейс, GNOME, XFCE, KDE и LXDE, като за всяка от тях съществуват, както 32 битови, така и 64 битови системи. След като сте избрали .iso файл по избор и сте го свалили следва да си направите boot-ващ диск или USB памет. Ако ползвате Windows можете да запишете такъв диск като ползвате NERO или InfraRecorder, а за потребителите на Линукс K3b или друга програма. За запис на USB памет можете да използвате командата sudo dd if= of=/dev/sdX, където sdX е вашата USB преносима памет.

Забележка: Програми като LiveUSB или unetbootin не поддържат BridgeLinux, следователно опитите да направите флашка с този софтуер ще са неуспешни.

Настройвате в BIOS като първо boot-ващо устройство, носителя върху който сте записали image файла и инсталацията може да започне. Предварително бихте могли да изпробвате дистрибуцията върху виртуална машина, VirtualBox или VMware са отлични решения за целта.

Дотук нищо особено, направихме си устройство за зареждане по стандартния начин. В това ревю ще демонстрирам инсталация с KDE среда. При зареждането на устройството ще ви се появи екрана, където трябва да изберете Boot Bridge Linux.

BridgeLinux

След като системата се зареди, можете да "прекарате" известно време в тестване на Live режима на дистрибуцията или да преминете директно на инсталацията, като отворите Install Bridge Linux на десктопа.

BridgeLinux

След няколко бързи екрана, където просто трябва да потвърдите, че искате да инсталирате системата :), идва ред да започнете със същинската част. Първата стъпка от инсталацията е да изберете часова зона и да настройте час/дата. Ще трябва да посочите континента и града (столицата) на държавата, в която се намирате. В нашия случай Europe/Sofia, ако сте извън България, просто изберете вашето местоположение.

BridgeLinux

attention Копирането е забранено без изричното съгласие на vGuides.net.
vGuides.net @ Facebook