Подкарване на Ubuntu 10.4 (Lucid Lynx) на Nvidia GeForce G102M

Преди няколко дни излезе новата версия на Ubuntu 10.4 (Lucid Lynx). С нея се появиха и новите проблеми за собствениците на мобилна видео карта Nvidia GeForce G102M.

В тази статия ще ви покажем как да се справите с тези проблеми и да се радвате на новата версия на свободната операционна система.

До скоро нямаше официална поддръжка на мобилната видео карта Nvidia GeForce G102M за Linux. Както може да прочетете в нашата статия “Подкарване на видео карта Nvidia GeForce G102M под Ubuntu“, успяхме да подкараме въпросната видео карта на Ubuntu 9.10.

Само преди няколко дни излезе и новата версия на Ubuntu 10.4 (Lucid Lynx), а с нея и нови проблеми – не искаше да се пусне дори и LiveCD-то. Дисплеят беше разделен на множество малки части (за любопитните – може да видите видеото).

За този проблем е докладвано на разработчиците на Ubuntu. В тази статия ще ви покажем стъпките, по които да заобиколите проблема и да се радвате на новата версия на Ubuntu 10.4 (Lucid Lynx).

1. Поставете LiveCD-то във вашето оптично устройство и накарайте компютъра да зареди от него.

2. Когато зареди (и видите, че дисплеят е разделен на множество малки части, на които не може да видите почи нищо) натиснете Ctrl + Alt + F1 за да влезете в конзолен режим.

3. След като направите това, изпълнете следните команди:

sudo apt-get update
sudo apt-get install nvidia-current
sudo nvidia-xconfig

Забележка: За целта трябва да имате налична Интернет връзка, за да може да изтеглите последната версия на драйвъра и да го инсталирате.

4. Спрете Xorg процеса, който върви. Може да го намерите със следната команда:

ps ax | grep xorg

5. Стартирайте X сървъра и вече може да инсталирате или изпробвате LiveCD-то на Ubuntu 10.4 (Lucid Lynx).

sudo modprobe nvidia-current
startx

След инсталацията, трябва да изпълните отново тези стъпки. След това вече всичко си работи както трябва.

Копирането е забранено без изричното съгласие на vGuides.net